6 Pax
Bahan-bahannya:
6 ketul daging kambing bahagian kaki
(lamb shanks)
(lamb shanks)
Garam secukup rasa
Lada sulah secukupnya rasa
3-4 sudu besar minyak masak
Langkah-langkah penyediaan:
- Lumurkan garam dan lada sulah pada daging kambing tersebut.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak.
- Tumis daging kambing tersebut selama beberapa minit sehingga warna keemasan.
- Angkat dan masukkan daging kambing itu ke dalam periuk dan masukkan sos perang.
- Didihkan daging kambing dan sos perang tersebut.
- Selepas mendidih, kecikkan api dan masak sehingga 1 ½ - 2 jam atau hingga daging lembut.
Sos Perang
(1/2 liter)
Bahan-bahannya:
Tulang ayam 1 kg
Bawang besar (potong secara kasar) 150 gram
Lobak merah (potong secara kasar) 75 gram
Saderi (potong secara kasar) 75 gram
Daun salam 1 helai
Daun parsley 3 – 4 tangkai
Tomato paste 2 sudu kecil
Minyak masak 10 sudu besar
Tepung gandum 3 sudu besar
Air 1 liter
Langkah-langkah penyediaan:
- Panaskan oven pada suhu 350 °C – 400 °C.
- Bakar tulang ayam hingga warna keemasan.
- Sementara menunggu tulang ayam, panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Goreng semua bawang, lobak merah, dan saderi hingga warna keemasan.
- Apabila tulang ayam sempurna menjadi warna keemasan, masukkan kesemua sayuran ke dalam bekas bersama tulang ayam tersebut.
- Campurkan tepung dan bakar bersama-sama tulang dan sayuran.
- Masukkan tomato paste dan kacau sehingga sebati dan jangan terlalu lama bagi mengelakkan tomato paste tersebut hangus.
- Masukkan air, daun salam dan daun parsley kemudian didihkan bahan tersebut di atas dapur selama 2 – 3 jam. Kemudian tapis bahan tersebut dan ambil sos sahaja.